"Fijatove" testove nije prošlo 800 radnika

Bez autora
Dec 23 2010

Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije saopštilo je da oko 800 bivših radnika "Zastave" iz Kragujevca nije prošlo testove "Fijata" i da zbog toga ne mogu dobiti posao u novoj fabrici. Tim radnicima Vlada Srbije će ponuditi 300 evra po godini radnog staža, što će im biti isplaćeno odmah u januaru 2011, dok će u narednih godinu i po dana dobijati od Nacionalne službe za zapošljavanje nadoknadu za nezaposlene i naknadu za obuku u iznosu od oko 20.000 dinara. Prema podacima Ministarstva ekonomije, do sada je "Fijatove" testove uspešno prošlo 1.153 radnika, od kojih je 1.100 već dobilo posao, a ostalih 53 dobiće u narednim danima. U toku 2011. godine planira se zapošljavanje još 400 ljudi, a početkom 2012. godine dodatnih 1.000 novih radnika. U 'Fijatu' će, u momentu otpočinjanja masovne proizvodnje, raditi 2.433 radnika, a šansu će dobiti pre svega mladi koji do sada nikada nisu radili u Zastavi.

"Fijatove" testove nije prošlo 800 radnikaOko 800 bivših "Zastavinih" radnika, koji nisu prošli testove "Fijata", biće proglašeni tehnološkim viškom. Njima će biti ponuđene otpremnine od 300 evra po godini radnog staža.

Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije saopštilo je da oko 800 bivših radnika "Zastave" iz Kragujevca nije prošlo testove "Fijata" i da zbog toga ne mogu dobiti posao u novoj fabrici.

Tim radnicima, kako je Beti rečeno u Ministarstvu, Vlada Srbije će ponuditi 300 evra po godini radnog staža, što će im biti isplaćeno odmah u januaru 2011, dok će u narednih godinu i po dana dobijati od Nacionalne službe za zapošljavanje nadoknadu za nezaposlene i naknadu za obuku u iznosu od oko 20.000 dinara.

Prema podacima Ministarstva ekonomije, do sada je "Fijatove" testove uspešno prošlo 1.153 radnika, od kojih je 1.100 već dobilo posao, a ostalih 53 dobiće u narednim danima.

U toku 2011. godine planira se zapošljavanje još 400 ljudi, a početkom 2012. godine dodatnih 1.000 novih radnika.

"U 'Fijatu' će, u momentu otpočinjanja masovne proizvodnje, raditi 2.433 radnika, a šansu će dobiti pre svega mladi koji do sada nikada nisu radili u Zastavi", naglašavaju u Ministarstvu ekonomije.

U tom ministarstvu dodaju i da će oni radnici "Zastave" koji u toku 2011. godine steknu uslov za pet godina do penzije, moći da uzmu socijalni program u skladu sa zakonom.

Rekonstrukcija fabrike automobila "Fijat" u Kragujevcu, kako su rekli u Ministarstvu ekonomije, biće završena u prvoj polovini 2011. i  prvo test vozilo novog modela "Fijata" biće proizvedeno do kraja sledeće godine, a serijska proizvodnja počeće na proleće 2012.  godine.

U Ministarstvu ekonomije dodali su da je ministar Mlađan Dinkić danas imao sastanak sa sindikalcima Zastave u Beogradu na kojem su sindikalci obavešteni o dešavanjima u Fabrici automobila Srbija i upoznati su sa stimulativnim socijalnim programom podrške za sve bivše radnike "Zastave" koji nisu prošli testove "Fijata".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik